Alt du trenger å vite om hyttelån
Hyttelån er et tema som har fått økt oppmerksomhet de siste månedene. I løpet av koronatiden ble det kanskje satt en stopper for hyttelivet til mange av våre lesere, men nå ser det ut som at vi kan begynne å trekke til skogs igjen – og det synes i antall spørsmål vi får inn fra dere angående hyttelån, som vi skal svare på i denne artikkelen.
Å være på hytta er en av de mest kjente og kjære måtene for oss nordmenn å bruke fritiden på. På en nesten magisk måte så blir man mer avslappet, tankene roer seg ned, og det blir enkelt å bare nyte livet fullt ut. Nedenfor vil du få et innblikk i alt du trenger å vite om hyttelån, som kan hjelpe deg med å realisere hyttedrømmen.
- Hvor mye kan du låne til hytte?
- Hva skal til for å få hyttelån?
- Og hva må man tenke på ved kjøp av hytte?
Alt dette får du svar på hvis du blir med oss i noen minutter mens vi forklarer stort og smått om hyttelån.
Hvordan fungerer et hyttelån?
Et hyttelån fungerer mye som et vanlig boliglån. I søknadsprosessen vil bankene for det meste se på de samme tingene for begge disse lånetypene. Videre, når du får godkjent hyttelånet og anskaffer deg den nye hytten vil du skape et nytt eierforhold, på samme måte som du allerede har med din nåværende bolig. Før du begynner å søke for å få hyttelån anbefaler vi at du finner ut…
Hvor mye kan du låne til hytte?
Du kan ta opp hyttelån som består av opptil 85% av hyttens verdi. De andre 15% står for egenkapitalen du trenger for å få godkjent lånet. Det er derimot ikke gitt at absolutt alle må ha egenkapital for å få hyttelån. Om et par punkter skal vi gå mer inn på denne løsningen.
Som du sikkert ser, så opererer bankene for det meste med de samme vilkårene for hyttelån som de gjør for boliglån. Men dette er ikke alltid tilfellet.
Hva skal til for å få hyttelån?
Myndighetene krever at bankene aldri skal låne ut mer enn 85% av den totale verdien til boligen som skal kjøpes. På den andre siden, i de tilfellene hvor du må ha egenkapital for å ta opp hyttelån, så er det noen banker som krever at du har en høyere andel enn 15% – men det kan være fint å vite at denne prosentsummen sjelden stiger til over 20%. Uansett gjelder det å ha oppspart nok penger på forhånd, med mindre du er villig til å gå for en billigere hytte, eller eventuelt vente til du har spart summen som kreves for å oppnå egenkapitalen.
Hyttelån uten egenkapital?
Som nevnt for et par punkter siden, så er det også mulig å få hyttelån uten egenkapital. Dette gjør du ved å stille egen bolig som sikkerhet for banken. Og det er jo ofte slik at de som står i en situasjon hvor de kan vurdere å kjøpe seg hytte, også har ganske så god kontroll på boliglånet sitt.
Hvis du har nedbetalt nok på boliglånet – altså 15-20% av verdien på hytta du ønsker å kjøpe – så har du nok penger til å stille boligen som sikkerhet. På denne måten blir banken tryggere på at du er i stand til å betale ned lånet, og de vil derfor også være mer villige til å gi deg en lavere rente.
Eventuelt så går det en å få hyttelån ved å stille med kausjonist som har sikkerhet i sin egen bolig. Dette kan være familie, nære venner, eller bekjente som også ønsker tilgang på en hytte. Da kan dere jo gå sammen for å dele hytta, som også kan skape en trivelig fellesskapsfølelse med flere folk. Vi hos Hyttenyheter synes få ting matcher det å være på hytte med både nær familie og venner av familien.
Hva må man tenke på ved kjøp av hytte?
I forbindelse med kjøp av hytte er det en rekke ting du bør tenke på. Det er et sted og en tid for å diskutere hvordan hytten skal se ut, og du kan lese mer om det i vår artikkel om innredning for hytte på fjellet. Nå, derimot, skal vi heller fokusere på det finansielle aspektet ved kjøp av hytte.
Hva koster lånet? Et av de mest sentrale tingene du bør finne ut før du tar opp hyttelån, er om du vil være i stand til å nedbetale det: Med inntektene og kostnadene du har i dag, har du også mulighet til å betale ned det månedlige avdraget for et hyttelån? Det kan ofte ligge på 6-7,000 kroner, eller 70-80,000 i året.
Svaret ditt vil i stor del være avhengig av prisen på hytten du skal kjøpe, og dermed, prisen på lånet du trenger. For å sikre det beste lånet anbefaler vi at du søker om hyttelån hos flere banker.
Strøm: Strømprisene varierer i ulike sesonger – de er ofte lavere om våren enn om vinteren – men en grei tommelfingerregel er at hytta kommer til å bruke mye mer strøm enn du tror. Så gjerne kalkuler omtrentlig hvor mye du tror det vil koste for strøm… så legger du på omtrent 30% mer. Da skal du komme ganske nært.
Forsikring: Hytta står som regel forlatt og alene for det meste av året (en noe trist skjebne hvis hytta hadde hatt følelser). Da vil du føle deg tryggere om du har forsikret den mot eventuelle bjørner eller innbruddstyver som en sjelden gang vanærer selv den vakreste og mest idylliske hytte. Et fellestrekk for dise “3 store” – lån, strøm, og forsikring – er at du kan spare en god del penger ved å sammenligne tilbud for hver av de. Vi anbefaler at du sammenligner strømpriser hos Strøm.no og forsikringer hos for eksempel Forbrukerrådet sin egen tjeneste her.
Vi håper du nå har fått svar på på alt du trenger å vite om hyttelån, og at det hjelper deg ett steg videre med å realisere hyttedrømmen.