Hva er best på hytta: Innlagt vann eller ikke?

Når man har lyst til å dra på helgetur for å kose seg, er hytta et perfekt alternativ. Man kan bare legge ved i peisen, høre vinden suse, og nyte freden og stillheten. Og mens noen foretrekker å ha innebygd vann i hytta, så går det helt fint for andre å måtte gå et par hundre meter for å hente det i en nærliggende bekk eller brønn. Hvis du står rett mellom disse preferansene, og ikke er helt sikker på hva som er best – innlagt vann eller ikke – så har du kommet til riktig sted.

Det enkleste er helt klart om du velger hvorvidt du vil ha innlagt vann på hytta før du kjøper den. Slik kan du bruke det som et kriterie i kjøpeprosessen. Har du derimot en hytte uten innlagt vann allerede, og vurderer om du bør installere det eller ikke, så vil denne artikkelen hjelpe deg med å bli klok på saken.

I dag skal vi se på noen av fordelene og ulempene med å henholdsvis ha innlagt vann på hytta og ikke, slik at det blir enklere for deg å bestemme deg for dine egne preferanser.

Fordeler og ulemper med innlagt vann på hytta

Innlagt vann er et godt valg for deg som har hytte nært et allerede etablert vannsystem, eller nært en vannkilde. Slik kan du ganske enkelt koble deg til de eksisterende rørene, eller sette opp et vannfiltersystem i forbindelse med den naturlige vannkilden, for å føre vann til hytten uten å måtte bære en tung bøtte.

Men rennende vann har også sine ulemper. Ifølge Kjell-Are Hanssen, rørlegger i Tromsø og daglig leder av VVS 24, så kan rørene fryse og sprekke om vinteren, noe som kan bety at du ikke får vann i hytta di i det hele tatt. Du må også investere i ditt eget filtreringssystem, som nevnt ovenfor, og du må ta vare på det om sommeren også, siden du ikke kan kjøre vannpumpen hele året.

Det er heller ikke alltid gjennomførbart å ha innlagt vann på hytta; kanskje det ikke er noe eksisterende røranlegg i nærheten, eller du bor for langt unna en vannkilde til at det er praktisk. Da blir det fort for dyrt, slik at man heller må nøye seg med å bære med seg vann.

Fordeler og ulemper ved å ikke ha innlagt vann på hytta

En av hovedfordelene ved å ikke ha innlagt vann på hytta – spesielt hvis du allerede har en hytte – er at det er billigere enn å installere et nytt vannsystem; vanligvis må du ihvertfall se på noen titusener, og i visse tilfeller, hundretusener, for å få vann rett inn i hytta. Samtidig er det jo litt koselig å holde ting enkelt; slik du kommer nærmere dine fjerne forfedre som ikke hadde noen form for vannrør, og som alltid måtte hente vann på den “manuelle” måten.

Alt er derimot ikke bare fryd og gammen når man ikke har innlagt vann på hytta. På den ene siden går det jo som regel helt fint å sende ut mannfolka i familien for å bære tunge bøtter med vann et par hundre meter, eller, hvis man har tilgang på bil, å kjøre noen kilometer for å hente det i nærmeste brønn eller vannkilde. Men på den andre, så kan det enten hende at man ikke har noen mannfolk med seg – eller noen som orker bryet – eller man har rett og slett hytte for langt unna en vannkilde som det er enkelt å komme seg til. Det frister jo ikke å gå flere kilometer i myr- og fjellterreng for å hente vann i et tjern, gjør det vel?

For å gi det endelige svaret på om hva som er best av innlagt vann på hytta eller ikke, så kan vi ikke si annet enn at det avhenger av hva du selv mener er best, og om det for eksempel rent praktisk bør installeres vann hvis det ikke er der allerede. 

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de siste hyttenyhetene rett i innboksen!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Hyttenyheter will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.