Hytteskatt – skatt på hytta enkelt forklart

Hytteskatt er et tema som ikke alle vet så utrolig mye om. En av grunnene er, naturligvis, at det ikke er alle som har en hytte i utgangspunktet. En annen grunn er at det kan være vanskelig å finne noen som kan nok om det. 

I denne artikkelen kommer vi derfor til å forklare skatt på hytta på en enkel måte, slik at alle og enhver kan forstå hva som gjelder når det okmmer til hytteskatt. Vi kommer til å svare på følgende spørsmål: 

 • Hva er hytteskatt?
 • Må alle betale hytteskatt?
 • Hvor mye må man betale i hytteskatt?
 • Er det hytteskatt når man selger hytta? 
 • Hvor mye skatt på hyttesalg? 
 • Er det skatt på utleie av hytte? 

Hva er hytteskatt?

Hytteskatt er på mange måter det samme som eiendomsskatt. Skatten innkreves av hver enkelt kommune, og det varierer faktisk fra sted til sted om man skal ha skatte av eiendommen sin. Vanligvis betales eiendomsskatten samtidig som andre kommunale avgifter, fire ganger i året.

Kommunene bestemmer også hvor høy skatten skal være. Tilbake i 2012 hadde omtrent 200 ulike kommuner vedtatt at alle innbyggerne skulle skatte på både boliger og fritidsboliger, ifølge tall fra SSB. I 2021 har antallet kommuner med eiendomsskatt gått opp til over 250, hvorav 245 av de opererer med hytteskatt, som man kan se på Huseierne.no

Må alle betale hytteskatt?

Siden skatteregler for boliger og fritidsboliger ofte blir vedtatt sammenhengende, så er man nødt til å se om ens egen kommune har hytteskatt. Gjerne sjekk listen fra Huseierne som vi henviste til ovenfor. 

Hvor mye må man betale i hytteskatt?

Summen man må betale i hytteskatt varierer. I noen kommuner, som Hvaler, Færder, og Fredrikstad går beløpet langt over 5,000 kroner per 120 kvadratmeter, mens i Ringerike, Sigdal, og Øystre Slidre ligger det på under 3,000 kroner. Hvis du er så heldig å ha hytte i Vinje, Orkland, eller Asker, så kan du nyte null kroner i hytteskatt. Disse tallene ble også funnet i oversikten ovenfor. 

Er det hytteskatt når man selger hytta?

Så lenge du har eid hytta i mer enn 5 år, og du har benyttet den som din egen fritidsbolig i 5 av de siste 8 årene, så trenger du ikke å betale noen hytteskatt. Dette gjelder også hvis du har utleid hytta i perioder, men hovedsakelig har vært der selv. Det er viktig at begge kravene nevnt ovenfor er oppfylt. Hvis ett av dem ikke er møtt, så må du skatte ved salg av hytta.

Hvor mye skatt på hyttesalg?

Man skal skatte 22 prosent ved hyttesalg. Du skal kun skatte av gevinsten, og ikke hele beløpet hytten selges for. Kort sagt så er gevinsten forskjellen mellom hva du kjøpte og solgte hytta for. Hvis du for eksempel kjøper den til 3 millioner kroner og selger den for 2, så har du 1 million i gevinst. Da får du en skatt på 220,000 kroner.  

Er det skatt på utleie av hytte?

Om du tjener mer enn 10,000 kroner på utleie av hytten eller fritidseiendommen din, så skal du betale skatt. Skatten beregnes til 85 prosent av all din inntekt som går over de 10,000 kronene. 

Etter å ha lest denne artikkelen er du forhåpentligvis litt mer fortrolig til hvilke regler og retningslinjer som gjelder når det kommer til hytteskatt. For å oppsummere: 

 • Hytteskatt er det samme som eiendomsskatt
 • Hver enkelt kommune bestemmer om innbyggerne skal betale hytte- og eiendomsskatt
 • Hvor mye man må betale i hytteskatt varierer fra kommune til kommune
 • Ved salg av hytte må man betale 22 prosent av gevinsten som skatt
 • Ved utleie av hytte på man betale skatt på 85 prosent av utleieinntekt som går over 10,000 kroner

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de siste hyttenyhetene rett i innboksen!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Hyttenyheter will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.