Kjøpe eller bygge hytte?

Mange lurer på hvilken type hytte som er best for dem. De spør: «Bør jeg kjøpe eller skal jeg bygge hytte?» Det kan høres ut som et enkelt spørsmål for noen, men for andre kan svaret være mer komplisert enn det ser ut til. I denne guiden skal vi gå gjennom fordelene og ulempene ved å kjøpe kontra bygge hytte. På denne måten blir det enklere for deg å gjøre et godt valg som vil skape mange års helge- og feriekos fremover.

Fordeler og ulemper ved å kjøpe hytte

For de som vurderer å kjøpe sin egen hytte, blir fordelene raskt tydelige. Hvor herlig er det ikke å bare kunne kjøpe en ferdigbygd fritidsbolig som har fin beliggenhet, fint utseende, og alle fasilitetene en trenger? Det koster mindre, det tar mindre tid, og man behøver ikke å orke alt slitet som trengs for å reise en hytte helt fra bunnen.

Samtidig er det visse ting man går glipp av når man velger den “enkle veien” og kjøper seg en ferdigbygd hytte. For det første får man ikke den samme eierskapsfølelsen. Det er jo tross alt noen andre som har bodd der i mange år før man selv flytter inn. For det andre får man ikke de samme mulighetene til å skreddersy designet til hytta. Skal man ha strøm, eller er det mer koselig å ikke ha det? Bør peisen være stor eller liten? Det kan være vanskelig å finne en perfekt miks som møter alle ens preferanser når man kjøper hytte.

Fordeler og ulemper ved å bygge hytte

Når vi retter blikket mot å bygge hytte nedenfra og opp, så dukker det også opp mange fine fordeler. Du får enkelt sagt den ultimate eierskapsfølelsen når man velger et sted for hytta, tar del i hvordan den skal se ut, og følger byggeprosessen mens fritidsboligen tar form. Du får en fleksibilitet og evne til å tilpasse hytte til deg og din familie. Du kan si at “denne hytta var det jeg som satte opp; denne er MIN.”

Men det finnes også ulemper ved å bygge sin egen hytte. For eksempel koster det mer å gjøre det slik. Videre kan man få mindre tilgang på gode hytteområder, grunnet at man kan risikere at alle de gode eiendommene i de beste hytteområdene er oppkjøpt.

Så, hva er best? Kjøpe eller bygge hytte?

Hvis det fortsatt er vanskelig å bestemme seg for om du skal kjøpe eller bygge hytte, så hjelper det å få et ekspert-perspektiv. Vi snakket med et firma som bygger nye hytter hvert år. De anbefaler å kjøpe brukt hvis hytta er avsidesliggende, og å bygge selv hvis den er nærmere sivilisasjonen; dette på grunn av transportkostnader som øker parallelt med hvor langt vekk hytta ligger – både med tanke på arbeidskraft, utstyr, og materialer. Å tenke slik vil sikre at man får mest igjen for pengene.

Nå som du har lest vårt synspunkt på saken, vil vi gjerne høre fra deg: Hva synes du er best? Å kjøpe en ferdig hytte, eller å bygge den selv – og hvorfor? Tips oss for å sende inn din mening!

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de siste hyttenyhetene rett i innboksen!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Hyttenyheter will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.